Skip to content Skip to footer

Aleksandra tehnika un kustību evolūcija

Četru stundu kustību darbnīca | 11. oktobrī 12:00 – 16:00Atvērta pieteikšanās


Kontakti, pieteikšanās:
Laura Liekniņa | asimetrija@gmail.com | 29296054


Seminārs Kustību evolūcija bāzējas antropologa Reimonda Darta (Raymond Dart) eksperimentālajā darbā sauktā par Darta procedūrām (Dart Procedures). Procedūras atbalso cilvēces evolucionāros posmus sākot ar dzīvi jūrā un virzoties daudz sarežģītākas kustību koordinācijas virzienā ietverot amfībijas, reptīļus, zīdītājus un primātus līdz pat modernajam cilvēkam – posmus, kas visi atbalsojas mūsdienu cilvēka attīstībā kļūstot no embrija par pieaugušo. Procedūras atbalso arī evolūcijas gaitā kustību pieaugošo sarežģītību, sākot ar pilnīgu atrašanos miera un drošības stāvoklī līdz kļūšanai par divkājaino saprātīgo cilvēku homo sapiens, kur kļūdas koordinācijā paredz bīstamību.

Procedūras izspēlē attiecības starp dažādām smaguma centra pozīcijām ķermenī un to efektiem uz nervu sistēmu. Piemēram, pāreja no svara sadalījuma uz četrām ekstremitātēm caur atbalstu uz pirkstu kauliņiem kā to veic primāti – uz balstīšanos un ķermeņa svara balansēšanu uz divām kājām kā to dara homo sapiens. Šādas smaguma centra izmaiņas ir pamatā visām cilvēku ikdienas kustībām. Un Darta procedūru mērķis ir to pieredzēšana un apzināšanās, dodot laiku sev izzināt smaguma centra ietekmi uz ķermeņa reorganizāciju un elpošanu.

Pasniedz
Laura Liekniņa – apguva Aleksandra Tehniku no 2016 – 2019. gadam “L´Estudi Centre Tècnica Alexander Barcelona Integració Psicofísica” pie Nicas Gimeno. Regulāri padziļina zināšanas piedaloties meistarklasēs Spānijā.

Vieta
I-DEJAS MĀJA, Rīgā, Lāčplēša ielā 60, 2.stāvā, Tālā zāle
Karte vieglākai atrašanai

Valoda
Latviešu, ja nepieciešams – angļu valoda

Dalībnieki
Jebkurš interesents savu kustību vārdnīcas paplašināšanā – lasi, visi tie, kas ikdienā meklē lielāku kustību brīvību un mazāk stīvuma, vairāk grācijas, kustību viegluma, sevis izpratni un pieņemšanu. Tas var iekļaut gan cilvēkus ar profesionālu ievirzi – aktierus, dejotājus, mūziķus, sportistus, fizioterapeitus u.c., bet procedūras ir praktisks veids, kā jebkurš var uzlabot savu propriocepciju, ķermeņa apzinātību, koordināciju un radošumu. Darbnīca tiks vadīta no Aleksandra Tehnikas pozīcijām, apzinoties paškontroles spēku un kustības rašanos no miera stāvokļa.

Dalība
35€ | agro putniņu cena līdz 1. oktobrim 30€

Līdzi
Ērtas drēbes, kuras neierobežo kustības. Būs arī atslābināšanās uz grīdas, kuras laikā ķermenis pastiprināti atdziest, tāpēc neaizmirstam arī par jaciņām un džemperīšiem.

Starp citu…
Laura pasniedz arī Aleksandra tehnikas privātklases. Sazinies: asimetrija@gmail.com | 29296054