Skip to content Skip to footer

Aleksandra Tehnika Elpošanai

Aleksandra Tehnika Elpošanai

Cilvēks nelemj savu nākotni, cilvēks lemj savus ieradumus un ieradumi lemj viņa nākotni.

F. M. Aleksandrs

Kontakti, pieteikšanās:
Laura Liekniņa | asimetrija@gmail.com | 29296054


Kas ir Aleksandra tehnika?

Atšķirībā no citām sistēmām, kas izglīto ko darīt un kā darīt lietas, Aleksandra Tehnika parāda kā nedarīt un atmest visu lieko un traucējošo. Metodes autors ir F.M. Aleksandrs un tā radusies XX gadsimta sākumā Austrālijā. Metode māca kustēties ar lielāku brīvību un koordināciju, piedāvā izzināt jaunus veidus kā reaģēt uz dzīves stimuliem. Tehnika ir pielietojama jebkuram, ne tikai mūziķiem, dejotājiem un profesijām, kas nodarbojas ar augumu. Metode paredz ikdienas kustību paradumu apzināšanos un to ietekmi uz optimālu ķermeņa lietojumu. Reizēm Aleksandra Tehnika tiek saukta arī par psihofizisko izglītību, jo darbojas ar dabīgā līdzsvara jaunatklāšanu, ķermeņa kustību, iekšējo atjaunošanos, grāciju, koordināciju un lielāku ķermeņa apzināšanos.

Tu pārvērt it visu, vai tas būtu fizisks, prāta radīgs vai garīgs – muskuļu spriedzē.

F. M. Aleksandrs

Kāpēc Tev būtu vajadzīga Aleksandra Tehnika?

Visbiežāk brīvību un kustību skaistumu varam novērot bērnos, kuri tās izpilda ar pārliecību un vieglumu. Bet kā pieaugušajiem šādas kustību kvalitātes saglabāt ir nenoliedzami ārkārtīgi grūti. Kā pieaugušie lielākoties esam attīstījuši gan mentālus, tā fiziskus ieradumus, kas negatīvi ietekmē gan koordināciju, gan vispārēju ķermeņa funkcionēšanu, gan raisa iekšēju attālināšanos un tendenci reaģēt automātiski – būt “autopilotā”. Tas mazina spējas atbildēt uz dzīves situācijām efektīvi.

Skatoties no ķermeņa mehānikas puses, tad auguma vienota integrācija tiek panākta caur galvas, kakla un muguras koordinēšanu. Kad šī smalkā attiecība tiek izjaukta, ķermenī sāk darboties dažādi kompensācijas mehānismi, saspringumi, deformācijas un tieši to varam uzskatīt par “sliktu auguma lietojumu”. Kā rezultāts var būt stīvums un sāpes, un vispārīga sajūta, ka esam “atvienoti” no sevis, kas ietekmē arī pasaules uztveri un spējas sastapties ar dzīvi.


Aleksandra Tehnika var palīdzēt pie kakla, muguras un locītavu sāpēm, savilktiem muskuļiem un stīvuma, sliktas stājas, elpošanas un vokālajām problēmām, nemiera un stresa izraisītiem traucējumiem, un uzlabot kopējo pašsajūtu, sniedzot viegluma sajūtu ķermenī. Šeit mazliet no zinātnes par AT efektivitāt hronisku muguras sāpju gadījumos – https://www.bmj.com/content/337/bmj.a884.short

Kāpēc Aleksandra Tehnika un elpošana?

Elpošana ir viena no tām kustībām, kura noris autonomi – pati no sevis un neapstājas arī miera stāvoklī. Bet elpošanas pieredzes vieglumu un dziļumu nosaka vispārējā kustību kvalitāte un ķermeņa koordinācija. Turklāt elpošanas kvalitātei ir vistiešākā saistība ar organisma spēju pašregulēties un atgriezties pie miera un labsajūtas.

Pasniedz

Laura Liekniņa – apguva Aleksandra Tehniku no 2016 – 2019. gadam “L´Estudi Centre Tècnica Alexander Barcelona Integració Psicofísica” pie Nicas Gimeno. Regulāri padziļina zināšanas piedaloties meistarklasēs Spānijā.

Valoda
Latviešu, ja nepieciešams – angļu valoda

Dalībnieki

Cilvēki, ka apgūst Aleksandra Tehniku ir visdažādāko vecumu, profesiju un dzīves gājumu. Nereti stimuls mācību uzsākšanai ir kādas konkrētas personīgas grūtības, bet tikpat bieži – pavisam vienkārša vēlme ieaicināt savā dzīvē vairāk viegluma, apzinātības un koordinācijas.  

Nodarbībās iespējams iekļauties jebkurā laikā.

Līdzi
Ērtas drēbes, kuras neierobežo kustības. Būs arī atslābināšanās uz grīdas, kuras laikā ķermenis pastiprināti atdziest, tāpēc neaizmirstam arī par kaut ko siltu.

Starp citu…
Laura pasniedz arī Aleksandra tehnikas privātklases. Sazinies: asimetrija@gmail.com | 29296054